Simte-i, ascultă-i, atinge-i

Simte-i, ascultă-i, atinge-i

În acest episod: Când idolii ies din scenă. Plus US Open, Turul Spaniei și Formula 1.

69586347_2489017377803443_589731071671664640_o.jpg

Dacă citești asta, există toate șansele să ai undeva între 25 și 45 de ani și să fi avut o mai mică sau mai mare parte din copilărie influențată de ce vedeai la televizor. În cazul de față, Zecarul se referă la sport. Dacă ești ca el, ai copilărit cu Eurosport și Cartoon Network, iar primul dintre ele ți-a deschis calea către pasiunea care te-a dus aici, pe site.

De mici ne formăm idoli – în familie, printre cunoștințe, în sport. Mai mulți, mai puțini, ei ne influențează în mod diferit pe fiecare, dar de cele mai multe ori influența se simte.

Zecarul nu a avut prea des favoriți care au dominat vreun sport. De regulă, alegerea favoriților săi era făcută după criterii aleatorii la început, iar în timp principiile s-au distilat. În trecut, ei erau de cele mai multe ori underdogs, sportivi care se luptau în elita mondială, dar nu aveau șanse imense de a câștiga competiții. Acum, poate situația este ușor diferită, iar un om pe care Zecarul îl admiră mult este Marcel Hirscher.

La 30 de ani, austriacul a decis să pună punct unei cariere impresionante care l-a văzut câștigând Cupa Mondială de Schi Alpin în ultimii opt ani, consecutiv. El se va retrage alături de multiple recorduri pe care le deține în sport, cu un palmares care numără 67 de victorii în Cupa Mondială, șapte medalii mondiale de aur, dar și două medalii olimpice de aur. Într-o conferință de presă organizată la Salzburg, Hirscher a dezvăluit informația, deși secretul era deja mai mult sau mai puțin știut.

„Corpul îmi este puțin obosit după 12 ani [de schi]. Este un argument decisiv. Apoi, mai este, desigur, faptul că am vrut să părăsesc sportul drept campion,” a spus campionul. „Mereu mi-am dorit să ies din scenă într-un moment în care am știut că pot în continuare să câștig curse. Încă din 2013 am simțit că orice zi este una potrivită pentru a mă retrage.”

Oricare ar fi motivele din spatele unei astfel de decizii, a te retrage la vârsta de 30 de ani din sport este cel puțin neobișnuit. Iată, însă, se întâmplă, iar Zecarul e pus pe gânduri.

Dacă citești asta, există toate șansele să știi că Zecarului îi place mult schiul alpin și n-ar rata vreo șansă de a scrie despre acest sport. Totuși, astăzi este vorba despre idoli și despre ce ne învață ei. În cazul acesta, Hirscher ne-a învățat că uneori limitele a ce credem că poate realiza corpul uman sunt maleabile și că faptul că ești cel mai bun din lume în ceea ce faci nu înseamnă că nu există mereu loc de mai bine, de mai bun.

Cu stilul său ofensiv în care ataca pante care pe alții i-ar speria, Hirscher a dus disciplinele tehnice ale schiului alpin la alt nivel, mai aproape de perfecțiune. It’s a fact și va rămâne așa mereu, fie că austriacul te inspiră sau nu. Rivalii săi din ultimii ani, Henrik Kristoffersen sau Alexis Pinturault, au acum o șansă mare de a face pasul spre a fi considerați cei mai buni din lume, dar cu siguranță scena nu va mai fi la fel fără Hirscher.

În final, Zecarul își aduce aminte de un articol din PitStops – unul dintre primele scrise pe site. „Simte, ascultă, atinge-ți idolii!” se numea. Îl duce cu gândul la iarna trecută, când a avut ocazia să împartă același petec de zăpadă și să respire același aer cu Hirscher. Fără să-l atingă, fără să-i vorbească, Zecarul își va aminti mult timp de faptul că a avut ocazia măcar să-l vadă pe viu – să-i observe stilul de a slaloma printre jaloane aproape perfect.

E frumos să-ți urmărești idolii de la distanță, să observi fiecare meci, competiție, postare pe social media, interviu, etc. E și mai frumos însă când știi că ai avut ocazia să-i vezi în carne și oase. Du-te pe stadion, mergi la cursa aia, bifează-ți în calendar evenimentul. Respiră alături de ei. Simte-i, ascultă-i, atinge-i.

Notă pentru sine: Roger Federer nu mai are 30 de ani. Fă ceva!


Ce a văzut Zecarul săptămâna asta?

  • US Open ne-a apropiat de ceea ce Zecarul consideră finalul sezonului de tenis. Au mai rămas trei zile, iar a doua săptămână s-a desfășurat fără români pe tablourile de simplu după ce Taylor Townsend s-a asigurat că nici Simona Halep și nici Sorana Cîrstea nu își vor prelungi prea mult șederea la New York. Lui Taylor i-a scăpat însă faptul că Bianca Andreescu are și ea origini românești. Canadianca nu numai că a intrat în săptămâna a doua a turneului, dar încă nici n-a ieșit din ea. Andreescu va juca finala! Între timp, pe tabloul masculin, Roger Federer a fost trimis, la fel ca și Novak Djokovic, la clinica de recuperare, după ce spatele l-a lăsat la scurt timp după ce umărul sârbului cedase și el. Rafa, ai cuvântul.

  • Turul Spaniei a mai făcut câteva sute bune de kilometri și a trecut peste jumătatea sa. Contratimpul de marți a restabilit ordinea în clasamentul general, iar fiindcă e de departe cel mai bun în lupta cu cronometrul, Primoz Roglic conduce autoritar afacerea sloveno-latină în fața lui Alejandro Valverde, Miguel Angel Lopez, Nairo Quintana și Tadej Pogacar. Ce urmează? Vedem în weekend.

Embed from Getty Images

Ce vede Zecarul în weekend?

  • US Open își desfășoară ultimele acte. Semifinalele masculine au loc vineri noapte, iar finalele sâmbătă și duminică. Serena Williams și Bianca Andreescu se vor înfrunta pentru trofeu sâmbătă într-un meci în care una dintre ele va ținti să egaleze un record îndelung așteptat, iar cealaltă va avea ocazia să câștige primul ei Grand Slam. Duminică, Rafael Nadal va ridica trofeul de la New York pentru a patra oară în carieră și se va apropia la doar un succes de recordul lui Roger Federer. Întrebarea este ce debutant va avea în față în ultimul act: Daniil Medvedev sau Grigor Dimitrov? Zecarul zice că pe rus.

  • Formula 1 poposește la Monza, unul dintre circuitele iconice ale sezonului. La doar o săptămână după cursa de la Spa care a marcat revenirea după „vacanța de vară”, Ferrari va căuta prima ei victorie din 2010 încoace în Italia. Circuitul ar trebui să-i ajute să o obțină, mai ales dată fiind forma pe care a arătat-o Charles Leclerc în Belgia. Lewis Hamilton are însă alte planuri, iar pilotul Mercedes a câștigat cinci din ultimele șapte curse la Monza, inclusiv ultimele două. Sebastian Vettel se întoarce și el pe un circuit pe care și-a anunțat în urmă cu 11 ani sosirea în elită, obținând o victorie improbabilă la bordul unei mașini Toro Rosso. Oricare din cei trei ar putea câștiga duminică.

  • Turul Spaniei nu se mai termină. Weekendul (socotim și vinerea aici, da?) propune trei etape potențial decisive pentru lupta din clasamentul general, acolo unde Primoz Roglic are de făcut față unei multitudini de priviri amenințătoare venite din spatele său din ochii cicliștilor spanioli și columbieni. Zecarul a căutat, și Los Machucos s-ar traduce prin cuvinte precum „lovitură”. O să fie dureros.

Embed from Getty Images
Absurd. Absurd e cuvântul

Absurd. Absurd e cuvântul