Talent care apare o dată la câteva generații

Talent care apare o dată la câteva generații

În acest episod: Numărăm până la șapte cu ocazia Campionatelor Mondiale de Schi Alpin. Plus fotbal diferit, în funcție de forma mingii.

DyldVfQU0AAIVjs.jpg

Dacă există un lucru pe care Zecarul n-ar vrea să-l facă, acela este să repete subiecte similare la nesfârșit în textele sale. Însă adevărul este că iubește sporturile de iarnă, iar dacă nu scrie despre ele când are ocazia – erm... iarna – când ar mai face-o?

Într-o zonă muntoasă, împodobită cu păduri de brazi, marți se dă startul Campionatelor Mondiale de Schi Alpin. Dacă în România iarna a venit, a surprins și a plecat, la Åre, în Suedia, ea este în continuare prezentă și va fi pentru vreme îndelungată. Acolo, cei mai buni schiori și cele mai bune schioare din lume s-au strâns pentru a-și împărți medalii în șase probe diferite ce acoperă spectrul sportului.

Eurosport prezintă Campionatele Mondiale sub deviza „orice este posibil”, dar dacă te numești Zecarul știi foarte bine că de fapt nu sunt prea multe lucruri posibile atât timp cât din porțile de start vor pleca și Marcel Hirscher sau Mikaela Shiffrin. Astfel, Zecarul propune mai degrabă un joc, o întrebare – câte medalii de aur vor obține, cumulat, cei doi zei ai schiului alpin, pe parcursul următoarelor două săptămâni?

Într-adevăr, o competiție precum Campionatele Mondiale are mereu un aer de necunoscut. Orice sportiv ar putea face coborârea vieții lui tocmai atunci când contează mai mult, la un astfel de eveniment. Asta e natura competițiilor – e mult mai ușor ca surprizele să se întâmple într-o cursă sau un meci decât pe parcursul unui sezon întreg. E parte din motivul pentru care Zecarul crede că ce a realizat Leicester City în Premier League acum trei sezoane va dăinui pentru totdeauna. Asta nu înseamnă că Ester Ledecka nu-și are locul în istorie, medalia ei de aur de la Jocurile Olimpice din 2018 la super-g fiind indicativă pentru fraza „orice este posibil”.

Revenind, însă, trebuie să începem cu supoziția că Hirscher și Shiffrin sunt mari favoriți la probele tehnice de la Campionatele Mondiale. Cei doi domină Cupele Mondiale de câțiva ani buni acum, iar după ce Lindsey Vonn și-a anunțat retragerea din activitate după Campionatele Mondiale – punând practic punct încercării de a-l întrece pe Ingemar Stenmark în ce privește recordul de victorii în Cupa Mondială – Hirscher și Shiffrin au rămas singurii capabili să-l depășească pe suedez. Și o vor face, mai devreme sau mai târziu. Întrebarea este cine va rămâne cu cele mai multe victorii dintre cei doi.

Această dominație a sportului pe care o avem aproape weekend de weekend în față se datorează în special probelor tehnice. Schiori mai buni ca Hirscher și Shiffrin nu au existat niciodată la slalom și slalom uriaș, astfel că în probele de săptămâna viitoare de la Campionatele Mondiale, cei doi vor obține, cel mai probabil, patru medalii de aur. Trebuie doar să-și țină cumpătul, iar aici intervine aerul de necunoscut, căci presiunea nu este de neglijat, iar sportul devine interesant de urmărit atunci când există presiune.

Întâmplarea face că acele două probe sunt programate chiar ultimele în aceste două săptămâni de foc din toiul iernii. Presiunea ar putea fi și mai mare. Hirscher ar putea ajunge la probele sale favorite fără vreo altă medalie la gât, dat fiind că rareori participă la concursurile de viteză. Cel mai probabil, o va face la combinată alpină, proba la care datorită slalomului său fantastic, a câștigat două medalii la Campionatele Mondiale în trecut – una de aur și una de argint. Proba pe echipe ar putea fi altă țintă pentru austriac și conaționalii săi, iar super-g-ul reprezintă altă ocazie pentru Hirscher, dar Zecarul se îndoiește că acesta are vreo șansă reală la medalii chiar și dacă ar participa la probă.

Așadar, Hirscher are șanse concrete să acumuleze două medalii de aur pe lângă cele șase pe care le-a cucerit la edițiile anterioare, dar există posibilitatea ca el să plece acasă chiar și cu patru la gât. Rămâne de văzut.

De cealaltă parte, cum Zecarul bine a mai scris în trecut, Shiffrin se transformă încet-încet într-o schioare completă, capabilă să câștige orice probă din sport. Dacă în anii săi de debut din Cupa Mondială câștigase numai un slalom uriaș, iar restul victoriilor apăreau în proba ei preferată de slalom, în 2016-2017 americanca s-a impus și la o probă de combinată, iar în 2017-2018 și-a trecut în cont prima victorie la coborâre. În acest sezon, Shiffrin a câștigat și trei super-g-uri, ceea ce este cu adevărat remarcabil când te gândești că a participat fix la tot atâtea în Cupa Mondială.

Zecarul este destul de convins că dacă Shiffrin și-ar propune să participe la toate probele individuale de la Campionatele Mondiale, ea ar fi creditată cu prima șansă la absolut toate. Transformarea ei într-o schioare all-round a venit repede, mai repede decât se așteptau mulți, însă americanca știe foarte bine că trebuie să-și dozeze eforturile inteligent. Astfel, coborârea nu va intra în discuție, iar combinata alpină va rămâne cu semnul întrebării.

Prima probă a Campionatelor Mondiale va fi însă chiar prima pe care Shiffrin va putea să o câștige – super-g-ul. Cu trei victorii din cele trei curse în care a participat în acest sezon, americanca este văzută de mulți drept schioarea de bătut, însă Zecarul este ceva mai reticent. Există o multitudine de sportive specializate într-o astfel de probă, așa că șansele lui Shiffrin nu sunt imense. Când vor veni însă cele două probe de slalom, numai cronometrul va putea opri acest talent care apare o dată la câteva generații.

Ce ne rămâne nouă, privitorilor, de făcut? Ei bine, să ne așezăm confortabil și să începem să numărăm. Zecarul a ajuns la șapte. Voi?De prin lume:

  • Lupta se încinge…

În Premier League. După două etape palpitante, brusc diferența ce le separă pe Liverpool și Manchester City a evoluat. De la 4 puncte, toată lumea a crezut că va crește la 7, dar a făcut-o doar la 5, iar egalul lui Liverpool cu West Ham face ca doar 3 puncte - da, trei puncte - să le separe pe cele două rivale la titlu acum. Dintr-o dată, nici Liverpool, nici City, nu mai par de neînvins, iar Zecarul nu poate să ascundă faptul că și Tottenham le suflă acum în ceafă bine de tot. O luptă în trei pentru titlu? Da, vă rugăm.

Zecarul ar vrea să spună același lucru despre campionatul Franței după ce PSG a suferit prima înfrângere din campionat, însă adevărul este că PSG și Juventus, că tot veni vorba, sunt un fel de Hirscher și Shiffrin ai fotbalului european. Nimic nu-i poate opri în drumul spre titlurile din Franța și Italia.

În La Liga și-n Bundesliga, însă, lucrurile sunt mai incitante. Dar, să fim serioși, nimic nu se compară cu Premier League.

  • New England Patriots...

A câștigat Super Bowl-ul pentru a șasea oară în ultimii 18 ani. Într-un show al contrastelor, meciul anului din Statele Unite a reușit să devină cel mai slab ca număr de puncte din istoria NFL-ului, iar unii spun că a fost plicticos. Zecarul spune doar că Tom Brady se poate încadra în aceeași categorie cu Hirscher și Shiffrin, alături de Bill Belichick, antrenorul care a făcut totul posibil încă începând din 2000. Zecarul se va preface acum că are Ad Block așa că despre reclame vă faceți singuri păreri.

Succes de-a dreptul banal

Succes de-a dreptul banal

Tentația întrebării fără răspuns

Tentația întrebării fără răspuns