Tenis, eh?

Tenis, eh?

În această ediție: Un rollercoaster veritabil, dar pe terenul de tenis. Plus o privire de ansamblu asupra Australian Open, dorințe ascunse și nițel fotbal.

50658160_10157106785088615_6282599055881142272_o.jpg

Tenis, eh? Un sport al moralului, un sport al diferențelor mici care pot avea consecințe mari. Simona Halep a părăsit Australian Open după un parcurs remarcabil în condițiile date, fiind învinsă de Serena Williams la capătul unei optimi de finală care a început șocant, a continuat dând speranțe românilor, a flirtat cu sentimentele lor și s-a încheiat cu un feeling de mândrie ușor amară.

Ce-ar fi fost, dacă? E o întrebare ușor de pus în diferite momente și circumstanțe în tenis. În cazul de față, putem vorbi în special despre cele trei mingi de break avute de Halep în game-ul șase al setului decisiv, trei șanse de a se desprinde pentru prima și ultima oară în fața celei mai dificile adversare din circuitul feminin. Nu a fost să fie. Williams, ca o veritabilă campioană, a reacționat, a câștigat punctele ajutată de serviciul ei puternic, iar șansele s-au evaporat. Diferențe mici; consecințe mari. Un game mai târziu, cum atât de des se întâmplă în tenis, roata s-a învârtit, iar cea mai bună jucătoare a tuturor timpurilor a făcut break-ul decisiv. Un sport al moralului.

A fost un meci impresionant din multe puncte de vedere. Nivelul a fost unul ridicat, echilibrul a fost unul pronunțat, iar schimbările de momentum au fost de-a dreptul șocante. Așa a fost și felul în care Halep a început partida, făcând un break la 0 când Williams abia începea să se încălzească. Cumva, Zecarul și probabil mulți alții au simțit că nu e motiv de tras concluzii, iar americanca a demonstrat acest lucru prin evoluția ei ulterioară. Au fost șase game-uri de un tenis extraordinar jucat de Williams, care a lovit puternic și precis, un joc irezistibil oricine ar fi fost de partea cealaltă a fileului. După 20 de minute din meci, Halep se regăsea în postura de a fi pierdut primul set 1-6, iar Williams era stăpână pe meci în întregime.

Dar tenisul are secretele lui, metode ascunse de a schimba total cursul unei partide. Servind prima în setul secund, Halep și-a făcut un favor imens câștigând primul game, punând astfel capăt seriei parcă de neoprit a adversarei sale. Și chiar dacă Williams a replicat făcând break pentru a conduce cu 2-1, ceva în joc se schimbase. Dubiul, crede Zecarul, e cuvântul cheie. Americanca este o jucătoare experimentată, iar acest fapt aduce după sine și elemente pozitive, dar și negative. Williams și-a dat seama imediat că Halep nu va renunța ușor și că rămâne în luptă până la final, chiar dacă a fost „lovită de tren”, cum bine a zis și ea la conferința de presă, în primul set.

20190121_serena-williams_d8-2-g.jpg

Cu incertitudinea planând asupra lui Williams, jocul s-a schimbat. Halep și-a recuperat break-ul, ridicând tot mai multe semne de întrebări. Tenisul ei a devenit mai eficient, mingile au devenit mai lungi, avantajând-o, iar Williams nu a mai putut fi la fel de agresivă și de încrezătoare. E remarcabil cum lucrurile par câteodată interconectate și duc spre un deznodământ sau o schimbare de direcție uimitoare într-un meci de tenis. Deodată, Halep parcă pusese stăpânire pe meci, iar încă un break mai târziu egalase la seturi.

Decisivul a început cum orice decisiv ar trebui să înceapă, pe hârtie – echilibrat. Totuși, după două game-uri în care fiecare dintre jucătoare a avut nevoie de avantaj pentru a-și câștiga serviciul, Halep anulând chiar și o șansă de break, românca a părut să pună presiunea mai mare în jocurile următoare, servind la 0 de două ori înainte de momentele cele mai importante ale meciului.

Au venit la 3-2, când Williams a fost nevoită să salveze trei mingi de break pentru ca meciul să nu-i scape din mână. Două servicii impresionante le-au rezolvat pe primele două, iar o eroare necaracteristică a pus capăt game-ului atât de important. Williams supraviețuise, așa cum te-ai aștepta ca o mare campioană precum ea să o facă, iar roata avea să se rotească din nou. Tenis, eh?

20190121_williams-halep_d8-2-g.jpg

Cu ce rămânem după parcursul lui Halep până-n sferturi? Cel mai probabil cu un nou număr 1 mondial. Românca își va păstra poziția doar dacă Williams ajunge în finală, în timp ce Naomi Osaka și Petra Kvitova părăsesc competiția în sferturi. Cam greu să se întâmple toate. Însă, mai important, rămânem cu sentimentul că Halep e acolo, în elită.

După o pauză importantă, românca are toate motivele să spere că 2019 va fi la fel de bun ca anul trecut. Are încrederea, jocul și motivația că poate reuși lucruri mari. Chiar dacă a părăsit turneul în optimi, începutul de an poate fi considerat reușit pentru Halep din cauza acestor motive, iar în ce privește viitorul ei antrenor, pare-se că situația este deja rezolvată. Thierry van Cleemput a început turneul ca antrenor al lui David Goffin, și l-a încheiat bucurându-se și încurajând-o pe Halep din spatele lojei acesteia. Belgianul va colabora cu românca în perioada imediat următoare, pentru ca cei doi să exploreze posibilitatea unei numiri full-time ulterior.

De prin lume:

  • Fără Halep în turneu...

Australian Open totuși continuă, iar cum e oarecum firesc, pe tablouri au rămas fețele obișnuite și o mână de jucători sau jucătoare surpriză. În momentul în care scrie aceste rânduri, Zecarul cunoaște un sigur semifinalist, care este Stefanos Tsitsipas. Grecul a fost impresionant în ultimul an, dar cu atât mai mult la Melbourne în aceste săptămâni. Partida câștigată în fața lui Roger Federer în sferturi a oferit un tenis excepțional jucat de doi jucători cu personalitate. Zecarul nu poate decât să spere că cei doi se vor reîntâlni în viitorul apropiat. Parcursul lui Roberto Bautista Agut, un highlight al turneului și începutului de an, s-a încheiat. Urmează Frances Tiafoe cu Rafael Nadal, un alt match-up destul de imprevizibil între un tânăr și un veteran al circuitului. Pe partea cealaltă a tabloului, miercuri vor juca Novak Djokovic și Kei Nishikori – sârbul conduce cu 15-2 meciurile directe – dar și Milos Raonic cu Lucas Pouille. Pare o secțiune de tablou la îndemâna lui Djokovic, dar ceva îi spune Zecarului că turneul va câștigat de un om de pe partea opusă.

Tabloul feminin propune meciuri șoc în două direcții distincte: Petra Kvitova cu Ashleigh Barty are toate caracteristicile unui meci de calibru înalt, iar în contrast Anastasia Pavlyuchenkova și Danielle Collins sunt singurele două surprize mari ajunse în sferturile de finală. Zecarul se referă mai ales la americancă, iar aceasta are toate șansele să ajungă în semifinalele unui Slam după ce în trecut nu câștigase niciun meci (!) la un astfel de turneu [notă, între timp Collins s-a calificat în semifinale]. De-a dreptul uimitor. Partea opusă de tablou propune alte două block-bustere: Serena Williams joacă împotriva Karolinei Pliskova, iar Naomi Osaka o întâlnește pe Elina Svitolina. Pe lângă faptul că avem șase jucătoare de elită în sferturile de finală, întâmplarea face ca toate șase să fie în formă de zile mari. Ce ți-ai putea dori mai mult de la un turneu de tenis feminin? Să câștige Collins, ziceți? Ce-ar fi...

  • Dacă ar fi o persoană...

Zecarul ar lua o pauză din scris și s-ar afla în acest moment pe o pârtie de schi din Elveția sau cel puțin în trenulețul care duce spre acea pârtie. Asta după ce Wengen a produs un nou spectacol vizual și sportiv în weekend, când Vincent Kriechmayr a câștigat celebra coborâre din stațiunea elvețiană. Competiția trebuie să se afle într-un top 10 din toate sporturile care pot fi urmărite într-un an calendaristic. Problema e că în calendar urmează o altă coborâre la fel de faimoasă, astfel că vineri, Zecarul va scrie despre schi alpin. Din nou? Da, din nou. Merită.

În altă ordine de idei, Cortina d’Ampezzo a găzduit probele feminine de coborâre (de două ori) și super-g, iar Ramona Siebenhoffer și-a deschis palmaresul de victorii în Cupa Mondială reușind să câștige ambele probe de coborâre din Italia. Lindsey Vonn a revenit pe schiuri dar nu a impresionat, primind însă un buchet mare de flori de la buna ei prietenă Sofia Goggia la baza pârtiei pe care a câștigat în trecut de 12 ori. O altă americancă, da, Mikaela Shiffrin, a câștigat super-g-ul, un semn clar că de data asta, cea mai bună schioare a lumii vrea trei globuri mici de cristal, nu doar unul sau două.

  • S-a jucat și fotbal în weekend...

Iar Premier League nu a dezamăgit, începând sâmbătă cu un 4-3 fabulos între Wolverhampton și Leicester, câștigat în prelungiri, și încheindu-se duminică cu victoria, tot în prelungiri, lui Tottenham în fața lui Fulham, 2-1. Unde mai pui o repriză secundă cu șase goluri în Liverpool v Crystal Palace, 4-3, sau un surprinzător Arsenal v Chelsea 2-0? La vârf ierarhia se păstrează, cu Liverpool și Manchester City înotând spre titlu pe culuare diferite, neștiind niciodată când un cârcel ar putea să le scoată din cursă. Tottenham pare menită să joace de una singură pentru locul al treilea, în vreme ce Chelsea, Arsenal și Manchester United se vor lupta în trei pentru locul patru.

Nu ți-a ajuns? Zecarul îți propune și rezumate din Italia, Spania, Germania și Franța.

Tentația întrebării fără răspuns

Tentația întrebării fără răspuns

Diferența se face pe tabela de scor

Diferența se face pe tabela de scor