Diferența se face pe tabela de scor

Diferența se face pe tabela de scor

În această ediție: Ce au Federer, Nadal, Williams și Halep în comun în afară de faptul că au fost numere 1 în lume? Plus pregătiri intense pentru un weekend cel puțin intens.

20190117-simona-halep-04_g.jpg

Oh, Simona Halep... Cum reușești tu să ne încânți de fiecare dată, dar în același timp să ne faci inima să bată neobișnuit de rapid pe parcursul meciurilor tale de la Australian Open.

Cine nu-și amintește de cele două meciuri antologice de anul trecut, unul în turul trei, celălalt în semifinale, a primit joi o trimitere înapoi în timp, odată cu partida cu Sofia Kenin. Au trecut abia două tururi din primul Grand Slam al anului, dar Halep a avut deja de înfruntat două teste importante în drumul spre o posibilă repetare a performanței de anul trecut. Din fericire, românca a impresionat în ambele teste.

Mai întâi, testul s-a numit Kaia Kanepi. Estona i-a pus pe tavă Simonei tocmai genul de matchup pe care nu și-l dorește niciun jucător de tenis. O sportivă cu un stil de joc perfect opus ei, care venea într-o formă necunoscută, dar care – poate cel mai important – avea un ascendent moral extrem de important după ce a învins-o la ultimul Slam, la US Open, tocmai în primul tur. Zecarul este destul de convins că la aflarea primei sale adversare, Halep a închis ochii, a înghițit în sec și și-a spus „nu din nou.”

Cu toate acestea, numărul 1 mondial are atuurile ei, că nu degeaba stă pe poziția aceea în continuare. A început meciul bine, însă ușor-ușor, partida i-a alunecat din mâini. Când primul set urma să se decidă într-un tie-break, era destul de clar că Halep începea game-ul special cu a doua șansă. Așa s-a și dovedit a fi, iar Kanepi zburda pe teren, lovind cu putere și precizie. Românca era pusă la zid, dar cum a făcut-o de nenumărate ori în trecut, a avut forța să revină în meci.

Rebreak-ul de la 1-2 din setul al doilea a fost extrem de important și a relansat meciul din punct de vedere mental, după ce Kanepi părea să se desprindă decisiv. Halep a câștigat prima sa minge de break, iar când a avut-o pe a doua la scorul de 4-4, deja meciul era pe cale să se răstoarne. Două game-uri mai târziu, după un maraton la 5-4, Halep reușea încă un break și își adjudeca setul doi. Roata se învârtise, iar decisivul avea să curgă în favoarea sa, chiar dacă Kanepi s-a ținut fermă pe poziție până la 2-2 și e posibil să fi fost și influențată de o accidentare la mână. Ce vrea Zecarul să sublinieze este dârzenia, încăpățânarea și insistența lui Halep, care i-au câștigat din nou meciul, la fel cum au făcut-o și cu Lauren Davis și Angelique Kerber anul trecut.

Dacă există un lucru pe care Halep l-a învățat în acești ani petrecuți la cel mai înalt nivel, este că trebuie să lupte pentru fiecare punct și să fie cât poate de puternică mental. Uneori, pe teren, ai impresia că nu e. Frustrată, supărată pe sine deși uneori pur și simplu adversara i-a fost de neoprit, Halep se exteriorizează, cum a făcut-o întotdeauna. Diferența față de vremurile din trecut se face remarcată în special pe tabela de scor. Chiar dacă pe teren pare aceeași Simona Halep, la nivel mental ea a progresat enorm de-a lungul anilor. Zecarul a mustăcit puțin când a văzut infograficul realizat de Australian Open prin care Halep are 95 de puncte din 100 la nivel mental – poate nici chiar așa – dar acesta demonstrează perfect că percepția este una împărtășită și de restul lumii.

În al doilea său meci la Melbourne, Halep a fost pusă din nou într-o situație foarte inconfortabilă, chiar dacă total diferită față de cea din primul tur. A avut în față o tânără pe o pantă extrem de ascendentă, proaspăt câștigătoare a primului său titlu WTA și cu o creștere impresionantă în lunile recente. După nume, meciul trebuia să fie ușor, iar la început probabil că așa a și părut, cu Halep desprinzându-se și rămânând mai constantă în joc decât adversara ei, Sofia Kenin.

Americanca a început însă treptat să alerge mai mult, să greșească mai puțin și să o pună pe Halep – o jucătoare foarte similară ca stil de joc, dar diferită pe plan mental – în situația de a trebui să lupte enorm pentru câștigarea setului doi. Aflată cu un break în față la 3-0, Halep s-a relaxat și câteva momente mai târziu și-a pierdut serviciul la 0. Meciul practic reîncepuse, iar Kenin a profitat de momentul bun, a dus setul în tie-break cu un game muncit din greu la 5-6, iar acolo diferența a fost minimă, dar în favoarea americancei.

Decisivul a început cu un game care ne-a ținut pe toți cu sufletul la gură. Epuizată, Halep a ratat patru mingi de break și l-a pierdut, dar din fericire și-a ținut serviciul cu relativă ușurință imediat apoi. A fost un „hold” extrem de important. La 2-2, o altă minge de break a evadat-o, iar ocazia risipită părea a fi decisivă când Kenin a făcut break pentru 2-4. Ca și în game-ul doi al setului, Halep a reacționat perfect.

Poate că tânăra de pe partea cealaltă a fileului n-a avut suficientă experiență să gestioneze situația. La urma urmei, să fi la două game-uri de o eliminare a numărului 1 mondial într-un Grand Slam nu e ușor. Kenin a cedat din acel punct, dar toate meritele trebuie să-i revină lui Halep pentru că a luptat, așa cum a învățat, pentru fiecare punct și a știut cum să gestioneze situația mai bine.

Simona e o luptătoare de înaltă clasă, iar invariabil Zecarul spune despre marii campioni că dețin această caracteristică. Atunci când jucători ca Rafael Nadal, Roger Federer sau Serena Williams sunt pe teren, indiferent de scor sau de situație, aceștia nu au cum să nu fie luați în seamă. Cât timp sunt în joc, ei au o șansă de a se impune. La fel și Halep, care a trecut acum prin patru meciuri și provocări infernale în decurs de doi ani la Australian Open. Se poate spune că meciul cu Caroline Wozniacki din finala de anul trecut a fost un astfel de duel pierdut, însă Halep a fost aproape, a avut de partea cealaltă a fileului o adversară de același calibru și a jucat până la epuizare, fiind de altfel internată la spital în acea noapte după eforturile depuse.

Pentru Halep urmează Venus și, poate, Serena Williams. Provocările se țin lanț, dar așa e mereu în sportul profesionist. Simona trebuie să aibă încrederea, ca și noi toți, că se poate lupta de la egal la egal cu oricine în acest moment. Chiar poate.


De prin lume:

  • Ca să încheiem cu Australian Open...

Primele două tururi din acest an au fost remarcabile pentru câteva motive. Unu la mână: numărul mare de capi de serie calificați în turul trei. De la Wimbledon din 2009 nu s-a mai întâmplat ca primele 8 jucătoare de pe tabloul feminin să treacă de primele două meciuri. La băieți, 23 din cei 32 de capi de serie joacă sau au jucat în turul trei, în timp ce la fete numărul este de 21. Ce înseamnă asta? Meciuri de calitate încă din turul al treilea, unde s-au strecurat câteva nume noi. Kimberly Birrell, Alex Bolt și Alexei Popyrin au în comun faptul că sunt australieni, au primit wildcard pe tabloul principal și Zecarul abia auzise de ei, însă toți trei sunt prezenți în ultimii 32 ai turneului. Apoi îi avem pe tinerii americani Taylor Fritz și Frances Tiafoe, un Tomas Berdych revigorat și majoritatea componenților generației noi a tenisului de elită, în frunte cu Alexander Zverev. La feminin, Dayana Yastremska și Amanda Anisimova au fost o gură de aer curat, făcându-se remarcate pe lângă multitudinea de nume mari care încă sunt în joc. Vor urma 10 zile foarte frumoase.

  • Trecem la schi alpin...

Wengen. Vă zice ceva? Este una dintre cele mai frumoase și spectaculoase coborâri din circuitul masculin... Pe cine păcălește Zecarul?! Este cea mai frumoasă și spectaculoasă coborâre din circuitul masculin, și are loc de sâmbătă, după o scurtă încălzire făcută vineri cu combinata alpină. Dacă mai aruncăm și un slalom ținut duminică, cu Marcel Hirscher gata să facă spectacol din nou, weekendul de entertainment este garantat. Unde mai pui că la Cortina d’Ampezzo – un echivalent al Wengenului din circuitul feminin – avem trei probe de viteză și o Lindsey Vonn întoarsă după accidentare la start?

  • Se joacă și fotbal în weekend...

În special în Premier League, unde Arsenal și Chelsea se înfruntă pe Emirates în meciul rundei. Ceva îi spune Zecarului că tunarii vor cădea pe locul 6 în clasament. Real Madrid v Sevilla sună la fel de bine în La Liga, iar RB Leipzig și Borussia Dortmund se înfruntă în Bundesliga după ce un meci de încălzire a avut loc pe Twitter. Nici Napoli v Lazio nu sună rău, în Serie A. Va fi un weekend pe cinste. Să-l savurăm.

Tenis, eh?

Tenis, eh?

Mama nu ar fi putut fi mai mândră

Mama nu ar fi putut fi mai mândră