Norocoși că avem șansa să-i vedem jucând

Norocoși că avem șansa să-i vedem jucând

În această ediție: Mulțumiri aduse zeilor tenisului. Plus fotbalul de toate zilele pe care-l vom vedea în weekend și drumuri lungi prin Italia și Franța.

45282997_10156884003223615_48952645670404096_o.jpg

În ultimele 770 de săptămâni, trei sportivi au ocupat numărul 1 mondial în tenis timp de 729. Citind asta, e posibil să nu fii dat pe spate de statistică, dar Zecarul vrea astăzi să te asigure că este ceva de-a dreptul ireal și impresionant.

Când Roger Federer a urcat pe prima treaptă a tenisului mondial pentru prima dată era 2 februarie 2004 și l-a înlocuit pe Andy Roddick. Avea 22 de ani. A rămas acolo timp de 237 de săptămâni la rând – practic peste patru ani și jumătate, un record ce nu a fost egalat și probabil nici nu va mai fi egalat prea curând.

Apoi, pe 18 august 2008, Rafael Nadal și-a făcut loc și l-a dat jos pe elvețian. Avea tot 22 de ani și trecuse puțin peste o lună de la finala de la Wimbledon în care spaniolul l-a învins pe Federer la capătul unui meci care este deseori considerat cel mai bun din istorie. Au urmat câțiva ani în care cei doi și-au disputat numărul 1 mondial înainte ca Novak Djokovic să se alăture triadei pe 4 iulie 2011, odată cu câștigarea Wimbledon-ului.

Din acea zi de 2 februarie, liderul mondial s-a schimbat de 16 ori, dar numai o singură dată omul care a urcat pe locul 1 nu a fost unul dintre Federer, Nadal și Djokovic. Cei trei au petrecut, la momentul la care Zecarul scrie aceste rânduri, 310, 196, respectiv 223 de săptămâni drept cel mai bun jucător al lumii. Andy Murray a fost singurul care a întrerupt acest șir aparent interminabil de supremație. Pe 7 noiembrie 2016, scoțianul trecea pe primul loc înainte de a câștiga Turneul Campionilor, ultimul său mare succes al carierei.

Turneul Campionilor stă să înceapă și în acest an, iar tot înaintea lui – mai exact, luni – liderul mondial se va schimba din nou. Zecarul e tentat, pentru estetica textului, să scrie că de data asta, cel care urcă pe prima treaptă nu va fi nici Federer, nici Nadal, nici Djokovic, dar adevărul este că sârbul va fi cel care va redeveni lider. O scurtă privire pe clasamentul momentului ne arată că cei trei sunt clasați pe primele trei locuri. Federer are 37 de ani. Nadal are 32 și o carieră măcinată de accidentări. Djokovic nu mai e nici el tinerelul de altă dată, având 31 și fiind trecut printr-o operație majoră chiar în acest an.

După ce a jucat peste 70 de meciuri pentru zece sezoane la rând, sârbul a fost nevoit să facă o pauză lungă sezonul trecut, iar în acest sezon a ratat mare parte din prima parte a anului, după Australian Open. Au urmat înfrângeri cu jucători mult mai slab cotați, însă revenirea sa a fost, în final, extraordinară. Djokovic a fost învins surprinzător în sferturile de finală de la Roland Garros, dar revenise la forma cea mai bună. La Wimbledon, l-a învins pe Nadal într-o semifinală remarcabilă, iar apoi a ridicat trofeul. A făcut-o și la US Open cu o ușurință debordantă.

Urmează Turneul Campionilor, competiția tradițională de sfârșit de an pe care tot Djokovic este mare favorit să o câștige, alături de Federer. Retragerea lui Nadal de la Masters-ul de la Paris – datorată unei noi accidentări, de data asta la mușchii abdominali – îl va costa pe spaniol titlul de lider mondial. Djokovic va reveni acolo pentru a 224-a săptămână și va rămâne acolo până cel puțin în prima parte a anului viitor. Sârbul va fi primul jucător din 2000 încoace care urcă pe primul loc mondial după ce la un moment dat, în același an, a fost clasat în afara primilor 20. Ultimul a fost Marat Safin, iar numele acestuia ar trebui să rezoneze. Vremurile acelea s-au petrecut acum foarte mult timp. Atât de mult timp a trecut de când protagoniștii acestui text domină tenisul.

Cei trei jucători sunt emblematici pentru epoca modernă a tenisului și Zecarului îi este greu să se gândească la o perioadă similară în alt sport. Din cele 60 de turnee de Mare Șlem desfășurate din 2004 încoace, unul dintre Federer, Nadal și Djokovic a câștigat 51. Doar Andy Murray a reușit să se infiltreze în aerul rarefiat în care sălășluiesc cei trei, reușind să se lupte de la egal la egal cu ei în ceea ce s-a numit la un moment dat „Big Four”.

În realitate nu a existat decât un „Big Three” care continuă să uimească lumea sportului. Ar trebui să ne considerăm norocoși că avem șansa să-i vedem jucând. Prima ocazie este chiar sâmbătă, când Djokovic și Federer vor fi față în față pentru un loc în finala Mastersului de la Paris.


De prin lume:

  • Premier League…

Ne-a rezervat o zi specială sâmbătă, cu patru intervale orare consecutive pline de meciuri. Este posibil, pentru prima oară în acest sezon, să te așezi pe fotoliu cu telecomanda în mână la ora 14:30 și să nu te mai ridici până spre miezul nopții, urmărind în tot acest timp numai fotbal englezesc. Piesa de rezistență este meciul dintre Arsenal și Liverpool de la ora 19:30, unul entuziasmant din multe puncte de vedere. Este un duel între doi antrenori care au o istorie interesantă în meciurile directe, punând față în față totodată două echipe cu un start bun de sezon, dar care încă nu au ajuns la forma ideală, ar zice Zecarul.

În altă ordine de idei, Manchester City a întâmpinat un nou mic obstacol pe care-l va da cu ușurință la o parte în drumul spre titlu după ce Kevin de Bruyne s-a accidentat din nou și va lipsi timp de opt ediții ale Zecarului. În același timp, Mauricio Pochettino trece printr-o perioadă foarte dificilă la Tottenham, tentația ascultării unei oferte din partea Real Madrid fiind cu siguranță prezentă, alături de frustrările datorate mutării întârziate pe noul stadion.

Nu în ultimul rând, Jose Mourinho a surprins pe absolut nimeni când a spus că Manchester United va reveni în top 4 în curând, putându-se lupta și la titlu, dar Zecarul crede că United va avea de înfruntat un test extrem de dificil la Bournemouth în primul meci al etapei. În orice caz, weekendul va fi interesant.

  • În alte campionate…

Real Madrid - cu Santiago Solari pe bancă, nu în teren, ca mai jos - joacă cu Real Valladolid într-un meci ce pune față în față o echipă neînvinsă de cinci meciuri și una fără victorie de cinci meciuri. 0 puncte pentru cine ghicește care e care. În tot acest timp, Lionel Messi va aplauda de pe margine victoria Barcelonei împotriva lui Rayo Vallecano, iar Bayern Munchen are șansa de a egala sau depăși pe Borussia Dortmund în vârful clasamentului din Bundesliga.

Meciul weekendului (în afară de cele din Premier League și A-League, desigur) se joacă probabil în Italia, unde Fiorentina și Roma se confruntă pentru a mai avansa într-un clasament condensat al Seriei A, în urma unui Juventus fără rivală. Zecarul a încercat să arunde o privire mai atentă în caz că mai sunt meciuri interesante, dar o voce suavă îi spune că doar Premier League este important în acest weekend.

  • Aventura lui Usain Bolt…

În Australia s-a încheiat. După două luni în care a făcut parte din lotul Central Coast Mariners, proba „pe termen nedefinit” a fostului sprinter și deținătorului recordului mondial la 100m și 200m s-a încheiat. Aspectele financiare au fost în prim-plan, iar contractul oferit lui Bolt nu a fost suficient de suculent pentru a-l atrage pe jamaican să se antreneze alături de puștii din cel mai spectaculos campionat din lume un an sau doi. Adevărul este că 150,000 nu sună ca 3,000,000, așa că Zecarul poate înțelege. Cu toate acestea, Zecarul este sigur că Bolt nu ar fi avut nivelul necesar pentru a se integra în lot și pentru a se lupta pentru un loc de titular. Departe de asta. Sprinterul a făcut progrese vizibile în ce privește condiția sa fizică și tehnicitatea, însă ne-a demonstrat că este greu chiar și pentru un sportiv legendar să schimbe sporturile la 32 de ani. Totuși, cine știe unde-l va mai duce viața pe Bolt…

  • Turul Franței sau Turul Italiei…

Aceasta este întrebarea pentru mulți cicliști din plutonul profesionist, după ce ambele Mari Tururi și-au dezvăluit traseul pentru edițiile de anul viitor ale competițiilor. Specialiștii, inclusiv Zecarul, observă că tendința ca Turul Franței să aibă cel mai puțin spectaculos traseu dintre cele trei Mari Tururi - pe lângă cele două, mai există și Turul Spaniei - continuă, astfel încât Giro ar putea fi o tentație mare pentru oameni precum Tom Dumoulin, Adam Yates și Geraint Thomas. Probabil nu și pentru Chris Froome, care va ținti mai mult ca sigur al cincilea succes în Turul Franței în 2019.

Preluând ștafeta de la zeii tenisului

Preluând ștafeta de la zeii tenisului

Arătându-le că visele pot deveni realitate

Arătându-le că visele pot deveni realitate